Termékajánló
TOP termékek
Termék részletek


Az alvás és epilepszia közös funkcionális neuroanatómiája

Az alvás és epilepszia közös funkcionális neuroanatómiája
4 200 Ft

A könyv több vonatkozásban is új nézőpontokat szolgáltat az epilepsziás működészavar és az alvás összefüggésének megértésében.

 • Szakítva a tradicionális epilepszia-klasszifikációval a hálózati koncepció és ezen belül a rendszer-epilepszia megközelítés keretében újrafogalmazza azoknak az epilepsziáknak a neurofiziológiai és funkcionális anatómiai vonatkozásait, amelyeket jelentős fokú alvás aktiváció jellemez.

  Az epilepsziás működészavart az agyi plasztikus folyamatok túlműködéses kisiklásaként mutatja be, amely elsősorban éppen a plasztikus funkciókban vezető szerepet játszó agyi struktúrákban (gyermekkorban elsősorban a kortiko-thalamikus rendszerben, a perisylvián kognitív hálózatban, felnőttkorban pedig a hippocampális, illetve a hippocampo-frontális memóriarendszerben) jön létre.

  A korszerű alváskutatás egybehangzó eredményei azt mutatják, hogy a NREM alvás a memóriafunkciókat és a tanulást segíti elő a szinapszisok alvásbeli megújulásával és a memória alvás alatti konszolidációjával; tehát az agyi plasztikus funkciókat szolgálja. Így válik érthetővé, hogy a lassú hullámú alvás és az epilepszia közös, a plaszticitással összefüggő funkcionális anatómiai öntőformákat használ. Ez vezethet ahhoz, hogy az alvási epilepsziás aktiváció megakadályozza az alvási plasztikus folyamatok megvalósulását, és ennek következtében kognitív zavarokat eredményez, aminek nem az epilepszia, hanem az alvási plaszticitás meghiúsítása a közvetlen oka.

  Az alvásbeli interiktális epilepsziás kisülések (mind a tüskék, mind a magas frekvenciás oszcilláció) szerepe valószínűleg lényegesen nagyobb a kognitív zavarok kialakulásában, mint ahogy ezt korábban gondoltuk. Ugyanakkor a rendszer-epilepszia koncepció az alvás- és ébresztőrendszerrel összefüggő rendszer-epilepsziákban a rohamok kialakulásának mechanizmusát világíthatja meg új oldalról.

  „Örömmel ajánlom ezt a könyvet minden klinikai neurofiziológiában jártas vagy jártasságot szerezni igyekvő embernek, az alváskutatás iránt érdeklődőknek, az epilepszia tudományos hátterében és klinikai ellátásban elmélyülni igyekvőknek. Szakértőknek a „fogalmi rendbontás” és rendteremtés végett, a terület iránt érdeklődőknek pedig didaktikussága miatt. Neurológusoknak, pszichiátereknek, pszichológusoknak, művelt laikusoknak, akik egy könyvben többet és másként szeretnek kapni, mint az interneten keresgélve. Ebben az esetben ezt garantáltan megkapják.” (Részlet Dr. Bódizs Róbert a könyvhöz írt bevezetőjéből)

 • Cím
  Az alvás és epilepszia közös funkcionális neuroanatómiája
  Szerző
  Halász Péter
  Kiadó
  Medicina Könyvkiadó
  ISBN
  9789632266503
  Kiadási év
  2018