Termékajánló
TOP termékek
Termék részletek


Didaktika

Didaktika
3 990 Ft
A didaktika, vagyis az oktatás általános elmélete a neveléstudománynak az a részterülete, amely a tanításra, tanulásra vonatkozó törvényszerűségeket, alapelveket tárja fel és írja le.
 
Két nagy kérdéskörrel foglalkozik: a Mit tanítsunk? és a Hogyan tanítsunk? kérdéseivel. A ?mit tanítsunk?? kérdésére a didaktikának a tantervelmélettel foglalkozó része adja meg a feleletet. A tantervelmélet arra keresi a választ, hogy milyen elvek alapján határozhatjuk meg az iskolában elsajátítandó műveltségi anyagot a tudásnak milyen fajtái és formái vannak: hogyan építhetjük fel úgy a tananyagot, hogy a végső célként megfogalmazott műveltségi anyaghoz minden életkorban a leginkább megragadható tudással járuljunk hozzá, a leghatékonyabban fejlesztve a gyermek személyiségét; milyen legyen a tanterv; mit kell előírni a pedagógus számára, illetve mekkora szabadságot kell neki hagyni.
 
A ?hogyan tanítsunk? kérdésére ugyancsak összetett válasz adható. Világosan kell látni magunk előtt az oktatás folyamatát, vagyis annak az útnak a fő lépéseit, mely a nem tudástól a tudásig vezet. Számba kell vennünk a pedagógusoknak és a tanulóknak azokat a tevékenységformáit, az oktatás módszereit, amelyek megvalósításával az előbbi utat bejárhatják. Ismernünk kell az oktatás eszközeit, amelyek segítik a minél eredményesebb és gyorsabb haladást. Látnunk kell azokat a szervezési formákat, amelyek között az oktatás megvalósul. Külön kell foglalkoznunk a pedagógiai értékelés kérdéseivel.
 • Cím
  Didaktika
  Szerző
  Falus Iván - Szivák Judit
  Kiadó
  Comenius