Termékajánló
TOP termékek
Termék részletek


HVG Adó Különszám 2023

HVG Adó Különszám 2023
6 190 Ft

A HVG Adó 2023 többek között az alábbi fontos változásokat is bemutatja:

 • az e-nyugta bevezetése,
 • új Kata szabályok,
 • számviteli változások,
 • hibrid és elektromos autók üzemanyagnormái.

 

Rendkívüli időket élünk s rendkívüli a törvényalkotás folyamata is: a Covid-19- járvány miatti szabályozást a háborús veszélyhelyzeti szabályozás váltotta az idén, ami az adózás szempontjából azt jelenti, hogy egyre gyakrabban rendeletekkel „helyettesítik” a törvényalkotást. Ennek nyomán lassan szétzilálódnak és az egyszerű adózó számára szinte követhetetlenné válnak az épp hatályos - eddig sem éppen egyszerű - adóregulák.

Az őszi adócsomag, annak ellenére, hogy nagy újdonságokat nem tartalmaz, érinti az összes adótörvényt, így újdonságban - ideértve az évközi változtatásokat is - a 2023-ra szóló szokásos adókiadványban sincs hiány.

Olvasóink számíthatnak rá, hogy a háborúval indokolt veszélyhelyzeti kormányzás még további rögtönzött változásokat hozhat az adózásban, de a hőn óhajtott kiszámíthatóságot már a különadók ismételt és egyre kiterjedtebb alkalmazása a távoli jövőbe sodorja. A tisztánlátást az is nehezíti, hogy fontos adóparagrafusok a legkülönfélébb törvényekbe elbújtatva módosulnak.

A mostani változtatások közül a „különadócsomag” mellett kiemelendő a kisvállalkozókat érintő adózási és adminisztratív szabályok jelentősebb átírása, valamint az új kiva- és kataszabályok. Kedvezőbb lesz a bizalmi vagyonkezelő alapítványok adózása és az elektromos töltőállomások létesítéséhez kapcsolódó adóalap-kedvezmény; szigorodnak viszont a kapcsolt vállalkozások ingatlanügyleteivel összefüggő illetékszabályok. Lehetőség lesz a 2015 előtt keletkezett, még fel nem használt elhatárolt veszteség kedvezőbb elszámolására, és egységesítik a kisvállalati helyi iparűzési adó meghatározásának módszertanát: árbevételtől függő fix összegben határozzák meg az adóalapot. Lazítanak az átalányadózás választására jogosító feltételeken, nem kell figyelembe venni az egyéni vállalkozó előző éves bevételét. Amellett, hogy két évvel meghosszabbodik az 5 százalékos áfakulcs a lakóingatlanokra, több országgal bővül az automatikus adózási információcsere.

A teljes adózói transzparencia megteremtésének újabb lépése lesz az e-nyugta bevezetése, amelynek részletszabályait rendeletben rögzítik majd, de nem kizárt, hogy a legnagyobb vállalkozások adminisztratív terheit növeli csak, hogy ezentúl társaságiadó-információs jelentést kell készíteniük. A reklámszakmát érintő kedvező hír, hogy 2023 végéig nem állítják vissza a reklámadó korábbi adókulcsait, marad a nullaszázalékos adó.

 • Cím
  HVG ADÓ Különszám 2023
  Alcím
  Az e-nyugta bevezetése - új Kata szabályok - számviteli változások - hibrid és elektromos autók üzemanyagnormái
  Kiadó
  HVG
  Kiadási év
  2023