Termékajánló
TOP termékek
Termék részletek


Néprajz, néphagyomány

Néprajz, néphagyomány
2 990 Ft

A könyv a néprajzi kutatások tárgyát, a paraszti kultúrát és néphagyományt áttekintő jelleggel, öt nagyobb egységre tagolva mutatja be.

A CD-ROM melléklet a könyvben olvasható ismereteket archív fotókkal tesztfeladatokkal, népzenei hangzófelvételekkel, videofilm részletekkel és a további tájékozódást segítő irodalmi és múzeumi ajánlóval egészíti ki.

Az Alapvetés fejezetben a néphagyomány, a paraszti kultúra fogalmi meghatározása, a néprajzkutatás kialakulásának története, a tudományterület tagolása található.

A Gazdálkodás címet viselő rész a falun egykor élt agrárnépesség megélhetésének alapjául szolgáló tevékenységeket mutatja be a gyűjtögetéstől az állattartáson át a földművességig.

Az Életmód fejezet a paraszti kultúra mindennapjaival - lakás, étkezés, öltözködés, tudás és hiedelmek, szokások - ismertet meg.

A Népművészet sorra veszi a kézművességet, a díszítőkultúrát és az előadó jellegű művészeti területeket: a népzenét, a néptáncot, a népköltészetet.

A Néphagyomány térben és időben című rész két szempontból ad összegzést: a néphagyomány (kiemelten a népművészet) időbeli tagolódásáról (régi és új stílus) és mindazokról a kisebb-nagyobb különbségekről, amelyek az egyes népcsoportok (palóc, székely, kun, hajdú stb.) és tájegységek között (Somogy, Õrség, Mezőség stb.) megfigyelhetők.

A Ki kicsoda? záró fejezet a magyar néprajzkutatás kiemelkedő személyiségeinek életét, munkásságát vázolja.

 • Cím
  Néprajz, néphagyomány
  Szerző
  Sándor Ildikó - Benedek Krisztina
  Kiadó
  Műszaki Könyvkiadó
  Kiadói kód
  KP-2281
  ISBN
  9633370575
  Kiadási év
  2011