Termékajánló
TOP termékek
Termék részletek


Programozási ismeretek versenyzőknek

Programozási ismeretek versenyzőknek
2 390 Ft

Az első fejezet a mohó stratégia, a rekurzió, a dinamikus programozás és a visszalépéses keresés témaköreivel foglalkozik. A második fejezet a gráfalgoritmusokat tekinti át. A harmadik fejezet válogatott feladatokat tartalmaz, melyek főleg optimalizálási problémák megoldására vonatkoznak (ütemezés, szállítás, terembeosztás stb.).


Az egyes fejezetek témakörökből (leckékből) állnak. Minden témakör 3-4 versenyfeladat részletes megoldását ismerteti (lásd a tartalomjegyzéket). Ezt követi a Nemes Tihamér országos informatikai tanulmányi verseny (OITV), illetve az informatika országos középiskolai tanulmányi verseny (OKTV) programozás kategóriájában előforduló, hasonló típusú feladatok felsorolása.
A megoldások programozási nyelvtől függetlenül, mondatszerű leírással szerepelnek a példatárban. A kész programok C++ és Visual Basic nyelven letölthetők a könyv webhelyéről: www.zmgzeg.sulinet.hu/programozas

A példatár szerves folytatását képezi a Programozási ismeretek, illetve a Programozási ismeretek haladóknak című tankönyveknek (Műszaki Kiadó, 2011, 2012). A megoldások megértése feltételezi, hogy az olvasó rendelkezik a tankönyvekben található, algoritmusokra és adatszerkezetekre vonatkozó ismeretekkel.


Mivel a versenyfeladatok nem igénylik, a megoldások általában nem használják fel az objektumorientált programozás módszereit, eszközeit (öröklődés, polimorfizmus stb.). Alkalmazzák viszont a modern programozási környezetek által nyújtott eszközöket (például a .NET, illetve a C++11 kollekcióit). Ilyen értelemben nincs szükség a Programozási ismeretek haladóknak tankönyv első fejezetének ismeretére. Célszerű azonban áttekinteni a Kollekciók alkalmazása a feladatmegoldásokban című összeállítást, amely a fenti webhelyen érhető el. Az olvasó ennek alapján gyakorolhatja a kollekciók felhasználását a programozási feladatokban.

 • Cím
  Programozási ismeretek versenyzőknek
  Szerző
  Juhász Tibor - Tóth Bertalan
  Kiadó
  Műszaki Könyvkiadó
  Kiadói kód
  MK-3013
  ISBN
  9789631646511
  Kiadási év
  2015