Termékajánló
TOP termékek
Termék részletek


SGLT-2-gátlók a diabetológiai gyakorlatban

SGLT-2-gátlók a diabetológiai gyakorlatban
3 800 Ft

Az SGLT-2-gátlók a 2-es típusú diabetes kezelésére szolgáló orális antidiabetikumok korszerű, innovatív hatástani csoportját képezik. A rövidítés a hatásmechanizmusra utal (sodium-glucose co-transporter-2 inhibitor: nátrium-glukóz kotranszporter-2-gátló), a készítmények renális támadásponttal fejtik ki hatásukat, a glucosuriát fokozzák, minek következtében a vércukorértékek csökkenek.

 

Hazánkban mintegy öt évvel ezelőtt jelentek meg, első képviselőjük a dapagliflozin volt, melynek piacra kerülése után röviddel elérhetővé vált az empagliflozin is. Európában regisztrált készítmény a canagliflozin, amely azonban a hazai gyakorlatba nem került be. A legújabb készítmény az ertugliflozin, amely 2019-ben válik hazánkban elérhetővé.

Az SGLT-2-gátlók klinikai hasznosságát több kisebb klinikai vizsgálat és a regisztrációhoz szükséges fázis-III vizsgálatok mellett ma már nagy, randomizált, kontrollált tanulmányok is igazolják. Ez utóbbiakat hatósági előírás nyomán a kardiovaszkuláris biztonságosság megítélése érdekében tervezték. E tanulmányok eredményei számos új adattal bővítették ismereteinket.

Az SGLT-2-gátlók nemcsak az antidiabetikumokra alapvetően jellemző antihiperglikémiás hatással rendelkeznek, hanem kedvező, addicionális hatásaik is vannak, amelyeket a terápia megválasztásakor érdemes mérlegelni. Ide tartozik a testsúly- és a vérnyomás-csökkenés, a jó kombinálhatóság, a tablettás kiszerelés, a kedvező mellékhatásprofil, a biztonságosság, és - a legújabb adatok alapján - az előnyös kardiovaszkuláris és nefroprotektív hatás. A hazai diabetológusok az elmúlt néhány évben kedvező tapasztalatokat szereztek a hatástani csoport képviselőivel kapcsolatban.

Az új és folyamatosan bővülő adatok indokolták azt, hogy az SGLT-2-gátlókkal kapcsolatos ismereteket könyv formájában foglaljuk össze, segítve ezzel a cukorbeteg-gondozásban részt vállaló valamennyi kolléga munkáját.

 • Cím
  SGLT-2-gátlók a diabetológiai gyakorlatban
  Szerző
  Jermendy György – Wittmann István
  Kiadó
  Medicina Könyvkiadó
  ISBN
  9789632267180
  Kiadási év
  2019