Termékajánló
TOP termékek
Termék részletek


Vezetői számvitel 2021 - Elmélet, módszertan

Vezetői számvitel 2021 - Elmélet, módszertan
4 500 Ft

A kiadvány az elméleti ismeretanyagot a konkrét gyakorlat és a bemutató esettanulmányok háttérvilágításában dolgozza fel.

A könyv egyes fejezetei és rövid tartalmi leírása a következők:


1. Vezetői számvitel és a költségkoncepció
A vezetői számvitel fogalmával, értelmezésével, annak szerepével, feladataival foglalkozik, bemutatva a vezetői számvitel és a pénzügyi számvitel közti kapcsolatot is.
A költségkoncepció témakörben megismerkedhet a hallgató a költségtani alapismeretekkel, taglalja, továbbá a fejezet ismerteti a költség fogalmát, tartalmát a költségek csoportosításának lehetőségeit és azok közgazdasági jelentőségét.

 

2. önköltségszámítás és költségmegfigyelési rendszerek
A kalkulációk és önköltségszámítás a törvényi szabályozás és a konkrét gyakorlat dimenziójában kerül bemutatásra.

 

3. Költség és saját teljesítmény elszámolása
A saját teljesítmények termelési és értékesítési folyamatához illeszkedő gazdasági eseményeinek (költségek elszámolása, létrehozott eszközök állományba vétele, élőállított eszközök értékesítése) könyvviteli elszámolásával kapcsolatos jogszabályi előírásokat, azok összköltség és forgalmi költség eljárással készülő eredménykimutatással való kapcsolatának magyarázatán keresztül ismerteti. Kiemelten foglalkozik a termelési és értékesítési folyamathoz illeszkedő gazdasági események elszámolási lehetőségeinek bemutatásával a saját termelésű készletek nyilvántartási lehetőségeinek ismertetésével összefüggésben.

 

4. A vezetői számvitel döntéstámogató eszközei
A vezetői számvitel döntéstámogató eszközei közül foglakozik a fedezeti séma (áKFN) felhasználásával készülő gazdasági kalkulációval, a határköltség számítás módszerével és a speciális döntési helyzetekben alkalmazható egyszerűbb módszerekkel, mint például az optimális termékösszetétel tervezés, a „make or buy" helyzetekben készülő számítás, az outsourcing előnyei és hátrányai, a tevékenység optimális szintjének meghatározása és a fedezeti pont vizsgálata és az árazási döntések, alapvető árképzési technikák.

 

5. Teljesítménymérés-elemzés és kontroll
A fejezet az üzleti teljesítménymérés alapvető módszereivel foglalkozik. A teljesítménymérés kiemelt területe a decentralizált szervezeti egységek, divíziók szintjén történő teljesítménymérés és elemzés, a többszintű fedezetszámítás, a nettó működési eredmény és a ROI mutató számításának módszertani háttere és dilemmái.


6. A vezetői számvitel innovatív területei
A fejezet alapvetően az értékelemzés és a lean menedzsment területeivel foglalkozik.

 • Cím
  Vezetői számvitel 2021 - Elmélet, módszertan
  Szerző
  Veress Attila, Sisa Krisztina, Kardos Barbara
  Kiadó
  Saldo
  ISBN
  9789636386139
  Kiadási év
  2021