Termékajánló
TOP termékek
Termék részletek


Aneszteziológia és intenzív terápia (4. bővített, átdolgozott kiadás)

Aneszteziológia és intenzív terápia (4. bővített, átdolgozott kiadás)
16 400 Ft

Az Aneszteziológia és intenzív terápia 4., javított, bővített kiadása drámai körülmények, a Covid19 világjárvány tombolása közepette készült el.

 

A pandémia első hulláma 2020 februárjában kezdődött, ami megsokszorozta a szerzők és a szerkesztő, Bogár Lajos professzor gyógyítási feladatait. Ezt ősszel követte a még tragikusabb második, majd 2021 tavaszán a harmadik hullám. Az intenzív osztályok dolgozóinak sokszor emberfeletti erőfeszítéssel kellett küzdeniük a betegek megmentéséért, akiknek az állapota gyakran feltartóztathatatlan gyorsasággal romlott. Az egész emberiség szembesült a szakma fontosságával, az egészségügyben és a társadalomban betöltött rendkívüli szerepével.

A szerzők közül mégis sokan – gyakran hajnalban vagy az éjszaka közepén – vállalkoztak arra, hogy a 2009-es első, majd 2011-es és 2014-es kiadások után javítsák, bővítsék a kötet tartalmát, sőt új szerzők csatlakoztak a szerzőgárdához.

Az utolsó kiadás óta a klinikai kutatási eredmények és számos gyógyítási módszer ajánlásai is módosultak. Az anesztézia és az intenzív terápia gyógyszertani ismeretei is változtak, bővültek.

A könyv elsődleges célja, hogy megkönnyítse a szakorvosjelöltek alaptudásának megszerzését, és olyan szakismereteket adjon, amelyek a folyóiratokból és az internetes tudásforrásokból újra és újra kiegészíthetőek. Ezért az alapvető területektől halad a speciális információk felé: az elméleti és klinikai alapok (légzés élettana, keringési rendszer, anyagcsere, anesztéziai és intenzív terápiás diagnosztika stb.), valamint a gyógyszertani alapok (farmakokinetika és farmakodinámia alapjai, anesztetikumok stb.) tárgyalása, az alapvető eszközők és módszerek ismertetése után bemutatja az egyes betegcsoportok anesztéziai és intenzív terápiás eljárásait (szülészet, újszülött- és gyermekgyógyászat, idegsebészet, fül-orr-gégészet, ér-, szív-, mellkassebészet, urológia, politraumatizált beteg stb.).

Az új kiadás nem csupán a korábbi fejezetek ismeretanyagát tágította-újította, de egészen új fejezetekkel is bővült, mint például a Hypertoniás krízis, Az idős beteg kórélettana, Elektronikus betegdokumentáció-kezelés az intenzív osztályon, Munkahelyi ártalmak az anesztéziában, Molekulaadszorpciós kezelések kritikus állapotú betegekben, Infekciókontroll az intenzív terápiában.

A feladat elvégzését a koronavírus-járvány ugyan hátráltatta, megnehezítette a szerzők és a kiadó munkáját is. Ugyanakkor élesen rávilágított arra, hogy csak az intenzív terápia hatékony működése mentheti meg a súlyos állapotú betegek életét. Ebben lesz az új szakorvosgeneráció segítségére a mintegy 200 oldallal megnőtt terjedelmű, sok új ábrával és ismeretanyaggal bővült kötet.

 • Cím
  Aneszteziológia és intenzív terápia (4. bővített, átdolgozott kiadás)
  Szerkesztő
  Bogár Lajos
  Kiadó
  Medicina Könyvkiadó
  ISBN
  9789632268026
  Kiadási év
  2022