Termékajánló
TOP termékek
Termék részletek


Kardiovaszkuláris rizikófaktorok, prevenciós stratégiák kézikönyve

Kardiovaszkuláris rizikófaktorok, prevenciós stratégiák kézikönyve

A szerző Prof. Dr. Szauder Ipoly ismert belgyógyász, kardiológus, hypertonológus, European Cardiologist of ESC, Clinical Hypertension Specialist of ESH. A hypertonia és a szívbetegségek összefüggéseinek elkötelezett kutatója, az egyidejű 24 órás ambulans vérnyomás és EKG monitorozás elvi alapjainak kidolgozója-közreadója, a hypertenzív szívbetegség, a kronofarmakológiai kezelés, a microvascularis coronariabetegség hazai megismertetője.

 

A kardiovaszkuláris rizikófaktorok jelentősége

Ok-okozati összefüggésben állnak a kardiovaszkuláris betegségekkel, amelyek leggyakrabban több rizikófaktor összetett, additív kockázatnövelő hatása következtében alakulhatnak ki. Ezért a hatékony prevenció érdekében minden esetben, személyre szabottan, lehetőség szerint az összes kockázat és a rizikó felmérése után ezek mindegyike kezelést igényel.

 

Hiánypótló

A gyakorló orvos számára, kézikönyvként foglalja össze a legújabb nemzetközi irányelvek és szakirodalmi források alapján a kardiovaszkuláris betegségek kevésbé ismert, legújabb rizikótényezőit a megfelelő prevenciós és kezelési eljárásokkal. Gyakorlati tanácsokkal, kiemelten: hypertonia, nők coronariabetegsége, microvascularis coronariabetegség.

 

Tartalmából

A hagyományos, klasszikus rizikófaktorok mellett: atherosclerosis, hyperlipidaemia, hypertonia, obesitas, dohányzás, diabetes mellitus, életkor, életmód, családi anamnézis, bemutatja azokat az új, kevésbé ismerteket, amelyeknek éppolyan fontos szerepük van a kardiovaszkuláris kórképekben, mint a hagyományosaknak. Ezek a következőek: etnikai különbségek, biomarkerek, húgysav, homocisztein, gyulladásos és egyéb tényezők, C-reaktiv protein. Betegségek, amelyek növelik a kardiovaszkuláris betegségek valószínűségét: krónikus vesebetegség, krónikus obstruktív tüdőbetegség, daganatos, hematológiai, gastroenterológiai betegségek. Fertőzések: COVID 19, HIV, influenza, periodontális betegség. Rosszabb klinikai prognózishoz vezethetnek: alvászavarok és obstruktív alvási apnoe, pajzsmirigy betegségek, környezeti expozíció, társadalmi-gazdasági tényezők, törékenység, gyengeség.

 • Cím
  Kardiovaszkuláris rizikófaktorok, prevenciós stratégiák kézikönyve
  Sorozatcím
  Gyakorló orvos könyvtára
  Szerző
  Szauder Ipoly
  Kiadó
  Medicina Könyvkiadó
  Kiadási év
  2023