Termékajánló
TOP termékek
Termék részletek


Rorschach teljesítmény értékelés rendszer R-PAS

Rorschach teljesítmény értékelés rendszer R-PAS
15 700 Ft

A módszer Gregory Meyer és munkatársai nevéhez fűződik, akik a Toledói Egyetemen (USA) fejlesztették tovább a John E. Exner által életre hívott és évtizedeken át gondozott Comprehensive System-et. Az R-PAS Magyarországon bevezetés alatt áll, de nemzetközileg széles elfogadottságnak örvend, és – megítélésünk szerint – a jelenleg létező tudományosan leginkább kutatott kiértékelési rendszere a klinikai pszichodiagnosztikát egy évszázada méltán uraló eme teszteljárásnak

 

Ez a tesztfelvételi és kiértékelési rendszer a kurrens kutatásokkal megalapozott, a mai pszichometriai sztenderdeknek megfelelő pszichodiagnosztikai eszköznek minősül, ami választ ad a projektív eljárásokat egy ideje érő kurrens kritikákra.

A Manuál meggyőző alapossággal lefed a teszteljárás használatához szükséges minden fő témakört. Foglalkozik a rendszer tudományos hátterével és alapelveivel annak érdekében, hogy a gyakorlati alkalmazás számára mindvégig megfelelő szakmai alapokat biztosítson. Ezek után részletesen tárgyalja a tesztfelvétel – R-PAS-ban meghatározó módon sztenderdizált – módját, ami elengedhetetlen a megfelelő reliabilitás mutatók eléréséhez. A kötet természetesen oktatja és minden támogató táblázattal ellátja a klinikust a válaszok jelöléséhez. A pontosság érdekében pedig kitér a ’clarification’ fázisra (vö. utóteszt – ford. megj.), amiben szintén szigorú elveket követ. Továbbá természetesen nem maradhat el a kapott eredmények értelmezésének, a profil és a riport összeállításának szakasza sem. A kéziköny tartalmaz minden olyan statisztikai fejezetet, ami a módszer által felkínált eredmények megbízhatóságát bizonyítja.

Az R-PAS a Mérei-rendszer méltó dialóguspartnere a tudományos diskurzusban. A Manuál magyar nyelven történő megjelentetésével azt szeretnénk lehetővé tenni, hogy a Rorschach nemzetközi világának hatalmas tudása elérhetővé váljon a magyar klinikusok számára is.

 • Cím
  Rorschach teljesítmény értékelés rendszer R-PAS
  Alcím
  Adminisztrációs, kódolási, értelmezési és műszaki kézikönyv
  Szerző
  Gregory J. Meyer – Donald J. Viglione – Joni L. Mihura – Robert E. Erard – Philip Erdberg
  Kiadó
  Medicina Könyvkiadó
  ISBN
  9789632268910
  Kiadási év
  2023