Termékajánló
TOP termékek
Termék részletek


Családterápiás esettanulmányok

Családterápiás esettanulmányok

A kötet 12 pár- és családterápiás esetet követ végig, 12 gyakorló családterapeuta és 12 kiképző családterapeuta nézőpontjából. Az esetek valós, lezárt terápiás munkák tapasztalatain alapulnak, de anonimizált formában kerülnek bemutatásra.

 

A könyvben végigkövethető a családterápiák teljes folyamata a család vagy pár megismerésétől a terápiás szövetség és közös terápiás célok megalkotásán túl a konkrét üléseken és a szupervíziós tanácsokon keresztül az esetek lezárásáig.

A tanulmánykötetben megjelenő családok és párok a mai magyar társadalom széles spektrumát mutatják be. Találkozhatunk mélyszegénységből érkező családdal és felső középosztálybelivel, munkásokkal, tanyavilágban élőkkel és értelmiségiekkel. Az esetekből megismerhetünk különböző életciklusban járó házaspárokat, sokgyermekes nagycsaládokat, nagyszülőkkel együtt élő családot, egynemű párt. Minden családnál, párnál bemutatásra kerülnek az adott életciklus kihívásai, normatív krízisei, amelyek kontextusában az adott eset különböző specifikus kihívásait – veszteség, krónikus betegség, mentális zavar, megcsalás, függőség – értelmezik és kezelik a terapeuták. A különböző eseteken keresztül fel- és megismerhető a különböző családterápiás iskolák szemlélete és a rendszerszemléletű intervenciók gazdag eszköztára. Képet kaphatunk arról is, milyen ellátási formák és együttműködések jöhetnek létre a megjelenő különböző intézményekben attól függően, hogy az családsegítő, gyermekpszichiátria, szociális intézmény vagy magánrendelő. A szemléletek és eszközök követésében a minden eset mellé helyezett kiképző családterapeutai ajánlás vezeti az olvasót.

A tanulmánykötetet elsősorban a képzésben még részt vevő és a már gyakorló családterapeuta szakemberek számára ajánljuk. Emellett az egészségügyi, szociális és pedagógiai társszakmák képviselői számára is hasznos lehet megismerkedni azzal, mi is történik egy rendszerszemléletű intervenció során.

  • Cím
    Családterápiás esettanulmányok
    Szerkesztő
    Török Szabolcs és Papp Zsuzsanna Katalin
    Kiadó
    Medicina Könyvkiadó