Termékajánló
TOP termékek
Termék részletek


Széles spektrumú zeneterápia

Széles spektrumú zeneterápia

A kötet a zeneterápia sokszínűségét mutatja be esettanulmányokon keresztül.

 

A gyűjtemény 21 különböző esetet követ végig a zeneterápia és a társszakmák szempontjából. A zeneterápiás esetek megtörtént terápiás folyamatokat mutatnak be anonimizált formában. A tanulmányok kitekintenek a gyógypedagógia különböző területeire, a pszichológiai perspektívákra, a pszichiátriára, a gyermekgyógyászatra, a neurorehabilitációra, a zenepedagógiára és a geriátriai területek mellett a palliatív ellátást is érintik.

A zeneterápiás esettanulmányok minden esetben interdiszciplináris szemléletben, más-más egészségügyi vagy oktatásügyi, gyógypedagógiai területhez kapcsolódnak. A kötet célja, hogy bemutassa a zeneterápiában rejlő igen széles működési lehetőségét. Az esettanulmányokon keresztül visszatükröződik a zeneterápia eszköztára és a különböző terápiás szemléletek lehetősége. A zene, mely nagy léptékben a nonverbalitás területén fekszik, az élet mindennapjai mellett olyan helyzetekben is hatékony lehetőséget ad a gyógyításra, amikor a szavak még vagy már nem tudnak tért hódítani. Bár a zeneterápia lényeges hatásmechanizmusa gyakran nem mérhető egzakt módon, egyre több neurológiai képalkotó eljárás és esettanulmány támasztja alá, hogy e terápiás módszer is fontos helyet kell, hogy kapjon az egészség megőrzésében és a gyógyításban. A kötetben kirajzolódik, hogy a zeneterápiát alkalmazó intézmények meghatározó jelleggel hatnak a terápiás lehetőségekre és a folyamatokra. Az esettanulmányok mellett az olvasó betekintést nyerhet a zeneterápia szervezeti működésébe, a hazai és nemzetközi szakmai szerveződésébe és a zeneterapeuta-képzésbe is.

Ez a kötet nem pusztán a zeneterápiás szakmának készült, hanem egészségügyi és gyógypedagógiai szakemberek figyelmét is szeretné felhívni arra, hogy a zeneterápia egy szerteágazó, sokszínű tudományág, mely az egészséget sok szálon szervesen átszövi. A könyvben a zeneterápia rendszerszintű beágyazódása kristályosodik ki. A kötet a Magyar Zeneterápiás Egyesülettel együttműködésben készült.

 • Cím
  Széles spektrumú zeneterápia
  Szerkesztő
  Fekete Zsófia, Paár Julianna
  Kiadó
  Medicina Könyvkiadó