Termékajánló
TOP termékek
Termék részletek


Építőipari szakmai számítások

Építőipari szakmai számítások
5 200 Ft

A GS-0-51 Építőipari szakmai számítások című új tankönyvünk a kőműves szakmát tanulók és oktatók részére készült kiadvány, amely tartalmi felépítésben igazodik az új (2020-as) programtervhez. A tankönyv végigszámolt, részletesen kidolgozott példákon keresztül mutatja be a különböző kőművesmunkák során előforduló számítási eljárásokat, alkalmazott képleteket, mennyiségeket. Számos megoldott példához közvetlenül kapcsolódik egy-egy egyszerűbb számítási feladat. A fejezetek végén pedig a megoldott példákhoz hasonló (azokkal azonos elven megoldható) komplex feladatok kaptak helyet.
A tankönyv ismeretanyaga tagolt, a fejezetek egy általános kivitelezési sorrendet követve, munkarészenként veszik sorra a jellemző számítási feladatokat. A fejezetek felépítése logikus, az egyszerűbb számítási példáktól haladnak az összetettebbek felé.
A kidolgozott példákban a megoldás menete is logikus számítási sorrendet követ. Törekedtünk arra, hogy a példákban és feladatokban megjelenő anyagok, szerkezetek, méretek, munkarészek egyaránt életszerűek legyenek. A különböző anyagszükségletek meghatározása során a pontos mennyiségek mellett az adott anyagra vagy technológiára jellemző veszteséget is számításba vettük.
A tankönyv gazdagon illusztrált. A kidolgozott példához kapcsolódó ábrák a számításhoz szükséges alapinformációkon túl gyakran tartalmaznak kiegészítő rajzokat (például elemekre bontott szerkezetek rajzait, axonometrikus ábrákat stb.).

A könyv tartalmáról:
Az 1. fejezetben összefoglaljuk azokat a legalapvetőbb (általános iskolában tanult) matematikai ismereteket, amelyek elengedhetetlenül szükségesek az építőiparban előforduló számítások elvégzéséhez. Felfrissítjük az alapműveletekkel, százalékszámítással, kerület-, terület- és térfogatszámítással kapcsolatos ismereteinket.

A 2-12. fejezetekben az általános építéstechnológiai sorrendhez igazodva sorra vesszük a kőműves szakmát érintő főbb munkarészeknél jellemző mennyiség-számításokat. Ilyenek többek között:

 • a földmunkánál a munkaárkokból, munkagödrökből kitermelt föld valamint a visszatöltött és elszállítandó föld mennyisége.
 • a különböző alapozási munkákhoz szükséges beton rendelési mennyisége.
 • a lábazati falak építésihez szükséges zsaluelemek és kitöltőbeton rendelési mennyisége.
 • a talajnedvesség elleni szigetelések rendelési mennyisége.
 • a teherhordó falak, válaszfalak, pillérek anyagszükséglete.
 • a helyszínen keverendő betonok, habarcsok összetevőinek mennyisége. Zsákos szárazkeverékek rendelési mennyisége.
 • a hagyományos fa zsaluzatok anyagszükséglete, faelemek (fűrészáruk) rendelési mennyisége.
 • az előregyártott szerkezeti elemek (gerendák, béléstestek, áthidalók) rendelési mennyisége.
 • a monolit vasbeton szerkezetek anyagszükséglete. Transzportbetonok rendelési mennyisége. Részletes vaskimutatás.
 • a vakolási munkák anyagszükséglete. Vakolóhabarcsok mennyisége, habarcsösszetevők rendelési mennyisége. Vakolóprofilok rendelési mennyisége.
 • a talajon fekvő padlók, koszorúk, födémek, lábazatok, homlokzatok hőszigeteléseinek rendelési mennyisége. Ragasztóanyagok összetevőinek mennyisége, dűbelek, indítóprofilok, felületerősítő hálók stb. rendelési mennyisége.
 • a téglaburkolatok, lábazatburkolatok anyagszükséglete.
 • TARTALOMJEGYZÉK
    1. Matematikai műveletek
    2. Földmunkák számításai
    3. Alépítményi munkák számításai
    4. Vízszigetelési munkák számításai
    5. Falak, pillérek anyagszükséglete
    6. Zsaluzási munkák számításai
    7. Nyílásáthidalások számításai
    8. Födémek számításai
    9. Vakolási munkák számításai
    10. Hő- és hangszigetelések számításai
    11. Járdák, térburkolatok számításai
    12. Téglaburkolatok, lábazatburkolatok számításai
 • Cím
  Építőipari szakmai számítások
  Szerző
  Bársony István - Schiszler Attila
  Kiadó
  Szega Books Kft.
  Kiadói kód
  GS-0-51
  ISBN
  9786155720543
  Kiadási év
  2021