Termékajánló
TOP termékek
Termék részletek


Szakácsok ügyviteli feladatai

Szakácsok ügyviteli feladatai
3 900 Ft

Szakácsok ügyviteli feladatai című tankönyvünk a szakács- és szakácstechnikus tanulók számára készített tankönyvsorozatunk része.

Szerzője Cziráki Marietta szakoktató. Kiadónknál megjelent, Molnár Kristóffal közösen jegyzett könyveit, a turizmus-vendéglátás ágazat szintén négykötetes alapozó kiadványait már ismerhetik az olvasók. 

Az új kiadvány egy szakmai számításokat tartalmazó sorozat első darabja. Gazdagon illusztrált, de kezelhető méretű könyvet forgathatnak az olvasók az elméleti és gyakorlati oktatás során, amely felüthető a szükséges részeknél, és nyomtatott vagy digitális tartalma segíti a tananyag elsajátítását.

A tankönyv középpontjában a munkahelyen is hasznosítható pénzügyi-anyaggazdálkodási tudás elsajátítása áll. A kötet végigvezeti a tanulót azokon a témákon, hogyan is kalkuláljuk a nyersanyagköltséget, vagy rendelünk árut, rendezzük a beszállító számláját, mérjük ki az alapanyagokat, és leltár során miként mérjük fel a meglévő készletet.
Ez csak néhány példa a sok közül, amikor alapvető matematikai készségekre, ügyviteli ismeretekre lesz szükségünk a hétköznapokban. A könyvben számos ábra és fotó mellett műveltető, fejezetközi feladatok és a megszerzett tudás ellenőrzésére alkalmas zárófeladatok is találhatók.

A nyomtatott könyvhöz annak online elérhető verziója is jár, amely tartalmazza a kiadvány teljes anyagát kiegészítő fotókkal és érdekességekkel, mindez olyan oktatási platformokba is beilleszthető, mint például a Google Classroom vagy a Moodle.

A kötet tartalma:

  1. Matematikai műveletek
  2. Beszerzés, árurendelés
  3. Áruátvétel, raktározás
  4. Vételezés
  5. Árképzés
  6. Bizonylatolás
  7. Készletgazdálkodás
  8. Elszámoltatás
  9. Digitális ügyvitel 
  • TARTALOMJEGYZÉK
    Előszó
      1. Matematikai műveletek
        1.1. Összeadás
        1.2. Kivonás
        1.3. Szorzás
        1.4. Osztás
        1.5. Műveleti sorrend
        1.6. Kerekítés
          1.6.1. Matematikai kerekítés
          1.6.2. Jogszabályi kerekítés
        1.7. Százalékszámítás
        1.8. Mértékegység-átváltás
      2. Beszerzés, árurendelés
        2.1. A beszerzés szempontjai
          2.1.1. Az üzlet állandó választéka
          2.1.2. Az üzlet napi választéka
          2.1.3. Meglévő raktárkészlet
          2.1.4. A helyi, szezonális termékek használata
          2.1.5. A hazai zöldségek, gyümölcsök
        2.2. Rendelési mennyiség
          2.2.1. Állandó választék rendelési mennyisége
          2.2.2. Rendezvények rendelési mennyisége
          2.2.3. Menük rendelési mennyisége
        2.3. Egyéb eszközök igénye
        2.4. Megrendelés adminisztrációja
      3. Áruátvétel, raktározás
        3.1. Áruátvétel
        3.2. Tömegszámítás
        3.3. Raktározás
      4. Vételezés
        4.1. A vételezés szempontjai
        4.2. Veszteségszámítás
        4.3. Tömegnövekedés-számítás
        4.4. A veszteség- és tömegnövekedés százaléka
        4.5. Komplex gyakorló feladatok
      5. Árképzés
        5.1. Nyersanyagérték
        5.2. Az eladási ár felépítése
          5.2.1. Áfa, nettó és bruttó ár
          5.2.2. Áfaegyenleg
          5.2.3. Az árrés
          5.2.4. Haszonkulcs, elábészint, árrésszint
          5.2.5. Árképzés Hk%, Af% ás Ász% mutatókkal
          5.2.6. Piackövető árképzés
          5.2.7. Kedvezmény, felár számítása
      6. Bizonylatolás
        6.1. Bizonylatok csoportosítása
        6.2. A bizonylatok kiállítása
        6.3. A bizonylatok javítása
        6.4. A bizonylatok megőrzése
        6.5. Szigorú számadás alá vont bizonylatok
          6.5.1. Nyugta
          6.5.2. Egyszerűsített számla
          6.5.3. Számla
          6.5.4. Online pénztárgépek naplója
          6.5.5. Tehergépjármű-menetlevél
          6.5.6. Vásárlók könyve
        6.6. A szigorú számadási kötelezettség alá nem tartozó bizonylatok
          6.6.1. Szállítólevél
          6.6.2. Visszárujegyzék
          6.6.3. Felvásárlási jegy
          6.6.4. Vételezési jegy
          6.6.5. Selejtezési jegyzőkönyv
          6.6.6. Leltárfelvételi ív
          6.6.7. Munkaidő-nyilvántartás
        6.7. A HACCP dokumentumai
        6.8. Komplex gyakorló feladatok bizonylatokhoz
      7. Készletgazdálkodás
        7.1. Leltározás
          7.1.1. A leltározás szakaszai
          7.1.2. A leltárfelvétel dokumentumai és módjai
        7.2. Átlagkészlet számítása
          7.2.1. Számtani átlag
          7.2.2. Kronologikus átlag
        7.3. Áruforgalmi mérlegsor
        7.4. Forgásisebesség-mutatók
      8. Elszámoltatás
        8.1. Raktár elszámoltatása
        8.2. A termelés elszámoltatása
          8.2.1. Tényleges anyagfelhasználás (Taf)
          8.2.2. Megengedett anyagfelhasználás (Maf)
          8.2.3. Anyagfelhasználások összehasonlítása
      9. Digitális ügyvitel
        9.1. Éttermi szoftverek
        9.2. A készletgazdálkodási rendszerek funkciói
        9.3. Digitális HACCP rendszer
        9.4. Kötelező adatszolgáltatás
    Irodalomjegyzék
    Tárgymutató
  • Cím
    Szakácsok ügyviteli feladatai
    Alcím
    Anyaggazdálkodás, adminisztráció, elszámoltatás
    Szerző
    Cziráki Marietta
    Kiadó
    Szega Books Kft.
    Kiadói kód
    GS-8-12
    ISBN
    9786155720703
    Kiadási év
    2023