Termékajánló
TOP termékek
Termék részletek


Tranzakcióanalízis ​a coachingban

Tranzakcióanalízis ​a coachingban
6 900 Ft
  • A tranzakcióanalízis (TA) mint coaching technika

    A tranzakcióanalízis több szempontból is kivételesen hatékony eszköz a coach kezében, mert:

    ► Segítségével gyors és pontos diagnózis állítható fel a kliens problémájával kapcsolatban - nincs időt rabló "vaktában lövöldözés", míg feltárul a lényeg.
    ► Az életrajzi összefüggések megkeresésével, vagyis a sorskönyv és az adott egyénre jellemző játszmák feltárásával párhuzamba állítja a jelen és a múlt eseményeit, majd rávilágít az esetlegesen ismétlődő események, illetve viselkedésformák eredetére és magyarázatára.
    ► Rövid idő alatt jelentős felismerésekhez (AHA-élmény) segíti hozzá az ügyfelet - amely viselkedésforma régen (gyermekkorban vagy fiatalabb életszakaszban) adekvát, sőt akár létfontosságú volt, mára akár kifejezetten negatív, teljesítményromboló lehet...
    ► Hozzásegíti az ügyfelet, hogy régi, rögzült, sok esetben tudattalan alapokon nyugvó viselkedési formáit, játszmáit tudatosítsa, majd abban is utat mutat, hogyan hagyja el ezeket.
    ► Kifejezetten rövid coachingfolyamatokhoz is sikerrel adaptálható - akár 5-6 ülésben is valódi eredmények érhetők el.
    ► A könyv leírja a TA főbb elméleteit: énállapotok, referenciakeret, sorskönyv, játszmák - ezekhez rendeli hozzá, hogyan használhatók fel a coaching gyakorlatában.

    A tranzakcióanalízis (TA) a humanisztikus pszichológia egyik jelentős irányzata, amelynek alapjait Eric Berne (1910–1970) tette le. A TA gondolkodási és cselekvési modellekkel dolgozik, méghozzá közérthető módon. Ezek alkalmasak a személyiség, az emberi kapcsolatok, csoportok és szociális rendszerek megfigyelésére, leírására, megértésére és a velük történő munkára. A TA kiinduló tézise, hogy az egyének eredendően egyensúlyi állapotba vannak (OK állapot), ebből különböző külső és belső hatások által már gyermekkorban kimozdulnak és "játszmázni kezdenek", ám képesek a tanulásra, fejlődésre, van lehetőségük döntéseket hozni, valamint autonóm módon saját sorsukat alakítani... Mára a TA az üzleti világban is széles körben elterjedt és jelentős fejlődésen ment keresztül. Főként a szervezetfejlesztés, tanácsadás, coaching, oktatás és pszichoterápia területein alkalmazzák nagy arányban. Az elmúlt években egyre nagyobb teret nyer a szervezeti alkalmazásokban, mert világosan átlátható modelljei ötvözik a rendszerelvű és kapcsolatorientált megközelítéseket. Ez lehetővé teszi, hogy a TA segítségével a szervezet minden jelenségét figyelembe vegyük, feltárjuk és eredményesen dolgozzunk ezekkel.

  • Cím
    Tranzakcióanalízis ​a coachingban
    Alcím
    Professzionális coaching technikák a játszmák és sorskönyvek modelljei alapján
    Szerző
    Ulrich Dehner - Renate Dehner
    Kiadó
    Z-Press Kiadó
    ISBN
    9789639493780
    Kiadási év
    2015