Termékajánló
TOP termékek
Termék részletek


Microvascularis coronariabetegség

Microvascularis coronariabetegség
3 600 Ft

A szerző Prof. dr. Szauder Ipoly ismert kardiológus, hipertonológus, osztályvezető főorvos, European Cardiologist of ESC, Clinical Hypertension Specialist of ESH. A hypertonia és a szívbetegségek összefüggéseinek elkötelezett kutatója, számos publikáció, szakkönyv szerzőjeként két évtizede hangsúlyozza a microvascularis coronariabetegség (MVD) jelentőségét.

 

Kisér – nagy probléma

A korábbi nézettel ellentétben ez egy gyakori, nem jóindulatú kórkép, kezeletlenül éppoly – különösen nőknél előforduló – súlyos szövődményekhez (szívinfarktus, szívelégtelenség) vezethet, mint az obstruktív coronariabetegség. Információhiány és szemléleti okok miatt alulreprezentált (a hazai gyakorlatban is), a kezelőorvos a „negatív koronarográfia” láttán nem indikál MVD irányú noninvazív vizsgálatokat, és nem kezeli, követi megfelelően ezeket a betegeket.

Hiánypótló

A kötet a legújabb szakirodalmi adatok alapján részletesen ismerteti az MVD-t a hazai lehetőségek figyelembevételével, a legújabb diagnosztikus és terápiás algoritmusokkal. Kiemelve tárgyalja a hypertonia, a hypertoniás szívbetegség leggyakoribb oki szerepét, valamint a külön entitásnak tekinthető nőbetegek coronaria-betegségét.

Tartalmából

Anatómiai, patofiziológiai ismeretek

Invazív indexek (FFR, CBF, CFR, IMR) mérése. Alkalmazásukkal a coronariabetegségek differenciálása és a revaszkularizáció helyes indikációja a koronarográfia pontatlan vizuális értékelése helyett.

Noninvazív képalkotó eljárások: echokardiográfia, SPECT, MRI, CCTA, PET-CT, hibrid módszerek. Terheléses EKG. Diagnosztikus értékük, előnyeik, hátrányaik az elsődleges MVD mellett a másodlagos formáinak felismerésében: revaszkularizációk után létrejött iatrogen forma, a cardiomyopathiákban, valamint a nem a myocardium elsődleges betegségeiben létrejövők: infiltratív szívbetegségek.

Terápiás lehetőségek.

 • Cím
  Microvascularis coronariabetegség
  Alcím
  Kisér – nagy probléma
  Sorozatcím
  Gyakorló orvos könyvtára
  Szerző
  Szauder Ipoly
  Kiadó
  Medicina Könyvkiadó
  ISBN
  9789632268088
  Kiadási év
  2021