Termékajánló
TOP termékek
Termék részletek


Pszichoanalízis, COVID és kollektív trauma

Pszichoanalízis, COVID és kollektív trauma
4 200 Ft

A realitás traumája a kollektív traumák pszichológiai hatását és az azokkal való klinikai munkát mutatja be. Ez a könyv egyben egyfajta pszichoanalitikus napló is: az írás során a szerzők nyomon követték és rögzítették COVID-járvány alatti szakmai tapasztalataikat.

 

Előző könyvükben a kiterjedt társadalmi-történelmi traumák transzgenerációs pszichológiai hatásaira fókuszáltak, olyan új fogalmakat vezetve be, mint például a transzgenerációs atmoszféra. Miközben az írók támaszkodnak a korábbi könyv elméleti kereteire, az új kötet fókuszába maga a trauma kerül, különös tekintettel azokra a mély traumákra, amelyek emberek nagy csoportját vagy akár az egész emberiséget érintik. A súlyos, elsöprő erejű traumák pszichológiai hatásaiból kiindulva haladnak a közvetlen és hosszú távú hatások felé, beleértve a feldolgozatlan transzgenerációs traumatikus élmények újraéledésének, de a traumás növekedésnek a lehetőségét is.

A szerzők kötetükkel magára a krízisre reflektálnak pszichoanalitikus szempontból: megosztják a COVID-járvány által mélyen traumatizált emberekkel folytatott terápiás munkájuk klinikai megfigyeléseit, de hátra is lépve megfogalmazzák a nagyobb csoportokat érintő traumák általánosabb pszichológiai jellegzetességeit (is).

A realitás traumája, gazdag klinikai anyaga, és módszertani javaslatai révén hasznos lehet nem csupán a klinikumban dolgozó szakembereknek – pszichoanalitikusoknak, pszichiátereknek, pszichológusoknak, mentálhigiénés szakembereknek – de bármely kollektív traumával foglalkozó szakembernek, egyetemi oktatónak is – például szociológusoknak, történészeknek, filozófusoknak, antropológusoknak.

 

Bakó Tihamér (hab., PhD.) pszichológus, pszichoterapeuta, a Magyar Pszichoanalitikus Egyesület kiképző pszichoanalitikusa, a Magyar Pszichodráma Egyesület kiképző terapeutája. Magánpraxisban dolgozik Budapesten. Számos traumával, transzgenerációs traumával, krízissel és öngyilkossággal foglalkozó szakkönyv és cikk szerzője.

 

Zana Katalin (MD., PhD.) orvos, pszichoterapeuta, pszichoanalitikus, a Magyar Pszichoanalitikus Egyesület tagja. Számos traumával, transzgenerációs traumával és kreativitással foglalkozó könyv és cikk szerzője. Magánpraxisban dolgozik Budapesten.

 • Cím
  Pszichoanalízis, COVID és kollektív trauma
  Alcím
  A realitás traumája
  Szerző
  Bakó Tihamér, Zana Katalin
  Kiadó
  Medicina Könyvkiadó
  ISBN
  9789632268859
  Kiadási év
  2023