Termékajánló
TOP termékek
Termék részletek


Mérföldkövek a klinikai diabetológia fejlődésében – visszatekintés öt évtizedre

Mérföldkövek a klinikai diabetológia fejlődésében – visszatekintés öt évtizedre
6 200 Ft

A diabetológia terén az elmúlt évtizedek jelentős változásokat hoztak. Az alapkutatási eredményekre támaszkodó klinikai diabetológia új eredményeit a gyakorló diabetológusok hazánkban is rövid időn belül megismerhették, alkalmazhatták, követhették.

 

Új laboratóriumi és más jellegű ellenőrzési módszerek mellett teljesen új terápiás lehetőségek is megnyíltak. Az utóbbi években olyan antidiabetikumok váltak elérhetővé, amelyeknek előnyös tulajdonságai a diabetológia határain túlmutatnak. Mindezek révén a cukorbeteg-ellátás egyre korszerűbbé vált, a betegek kezelése, gondozása ma már olyan módon történik, amely néhány évtizeddel ezelőtt még elképzelhetetlen volt.
A könyv 25 „mérföldkő”-adatot tekint át, valamennyi fejezet tartalmazza az adott felismerés előzményeit, az új adatokat, illetve azok utóéletét. A válogatás értelemszerűen szubjektív: olyan eredmények összesített értékeléseit találja a könyvben az Olvasó, amelyeket a szerző pályája megfelelő szakaszában újnak, fontosnak tartottak, használatukat átvették a nemzetközi adatok ismeretében. Néhány fejezet olyan klinikai kérdéseket tekint át, amelyeknél apró klinikai megfigyeléssel a szerző is hozzájárult az ismeretek bővüléséhez. A könyv első fejezetei kicsit rövidebbek, míg az utolsók terjedelmesebbek. Ez azzal függ össze, hogy a régebbi megfigyelések már kiállták az idő próbáját, beépültek a napi gyakorlatba, a szakmai irányelvekbe, míg az újabb eredmények egyes részletei még szakmai diszkusszió tárgyát képezik.
Egyes fejezetek inkább csak irodalmi adatokra támaszkodnak, néhány fejezetben a szerző által gyűjtött adatok is fellelhetők. Utóbbiak kivitelezésében számosan közreműködtek, nevük a hivatkozott közleményben megtalálható.

 • Cím
  Mérföldkövek a klinikai diabetológia fejlődésében
  Alcím
  visszatekintés öt évtizedre
  Szerző
  Jermendy György
  Kiadó
  Medicina Könyvkiadó
  ISBN
  9789632268408
  Kiadási év
  2022