Termékajánló
TOP termékek
Termék részletek


Könnyektől a mosolyig

Könnyektől a mosolyig
3 400 Ft

"Amíg a hétköznapi ember a viccet zavar, kínos helyzet áthidalására alkalmazhatja, addig a »profi« humoristák, komikusok, bohócok (...) nevettetése mögött könny, fájdalom, depresszió húzódik.

 

A történelem lapjain szomorú bohócokról olvashatunk. »Kacagj, Bajazzo…« - hangzik a bohóc tragédiájáról az ária. Ugyancsak egy bohóc tragédiája a Rigoletto, amely Viktor Hugo A király mulat című művéből keletkezett. Fellini öreg bohócokról készült filmje csupa szomorú nyugdíjas emberről szól, s a fő jelenet egy bohóctemetést mutat be."
"Vegyünk egy hasonlatot: képzeljük el a vidámság tavát! A felszínen csillogó tóból szigetek emelkednek ki, mindjárt az egyik nagyobb a viccé, előtte egy közepes a tréfáé, közelében egy kis képződmény a bemondásoké, s a mélyülő víz veszi körül a humorét, ahol a víz is mélyebb. Ne feledkezzünk meg egy ugyancsak hatalmas kiemelkedő földről, a komikumról! A hasonlatra azért is szükség van, mert egyfelől a szigetek a közös vízre utalnak, másrészt a fogalmi nehézségek miatt. Mint látni fogjuk, az egyes szigetek gyakran a felszín alatti nyúlványokkal – meg a vízzel – összefüggnek, de határaik nem mindig élesek."
 • Cím
  Könnyektől a mosolyig
  Alcím
  Kalandozás a képi világban
  Szerző
  Hárdi István
  Kiadó
  Medicina Könyvkiadó
  ISBN
  9789632268781
  Kiadási év
  2023