Termékajánló
TOP termékek
Termék részletek


A tuberkulózisról – másképpen

A tuberkulózisról – másképpen
8 400 Ft

E könyv a tuberkulózisról szól, ám egy kicsit másképpen, mint a hasonló témájú könyvek. De miért másképpen? Talán azért, mert nem szeretne szakkönyv lenni. Inkább olvasmány, ami úgy tanít, hogy közben kellemesen szórakoztat is. A gümőkór története kapcsán megismerkedhetünk az orvostudomány történetével és az orvoslást övező kultúrával.

 • A gümőkór minden történeti időben jelen volt, ismerték, nevet is adtak neki, még ha nem is voltak tisztában a természetével, a keletkezésével, a terjedésével s főként a gyógykezelésével. A különböző népek és korok különböző neveket adtak a betegségnek, amivel talán azt akarták kifejezni, hogy ha megnevezik a bajt, akkor uralkodni is tudnak felette. Sajnos ez nem így volt. Számunkra kultúrtörténeti érdekességet jelentenek ezek a nevek. A régiek nevezték sorvadásnak, hektikának, ftízisnek, majd később görvélykórnak, fehér halálnak, szkrofulózisnak, még később tüdővésznek, tüdőbajnak, majd már pontosabb orvosi ismeretek alapján gümőkórnak, tuberkulózisnak, végül rövidítve tbc-nek. Nem voltak nagy járványok, mint a pestis- vagy a kolerajárványok, nem pusztítottak el egyszerre tíz- és százezreket, mint azok, de alattomos, állandó jelenléte következtében összességében többen haltak bele a tüdőbajba azoknál. Az is különlegessé tette, hogy nem rövid idő alatt pusztította el az áldozatait, akiket megfertőzött, hanem lassan sorvasztotta el, s hullámokban jelentkezett, rövidebb-hosszabb elviselhető periódusokat engedve a szerencsétlen betegeknek. Néha el is engedte az áldozatát, mindig lehettek olyanok is, akik kigyógyultak a kórból, ami megerősítette a korabeli gyógymódokba vetett misztikus hitet. Ez lehetett az oka annak is, hogy olyan nyilvánvaló téveszmék, mint a királyi érintésbe mint gyógymódba vetett hit évszázadokig fennmaradhatott. Voltak nyilván olyan szerencsések is a megérintettek között, akik egyéb ok miatt meggyógyultak. Az ő jó sorsukra inkább emlékeztek és feledték a sok ezret, akik az érintéstől függetlenül belehaltak a betegségbe.

  Jó lenne, ha a sorokat olvasva jobban megértenénk a tuberkulózist és ezen keresztül más betegségek természetét is. Egy kórképet nem csak a kórélettani, patológiai, bakteriológiai és egyéb elváltozások jellemeznek, hanem mindazok a hatások is, amit kivált a társadalomban régen és most. Szándékaink szerint ezt szeretnénk bemutatni, korabeli érdekességekkel, dokumentumokkal színesítve a szöveget.

 • Cím
  A tuberkulózisról – másképpen
  Szerző
  Kovács Gábor
  Kiadó
  Medicina Könyvkiadó
  ISBN
  9789632268613
  Kiadási év
  2022