Termékajánló
TOP termékek
Termék részletek


Pénzügyi számvitel (2023)

Pénzügyi számvitel (2023)
11 850 Ft

A „Pénzügyi számvitel” és a Pénzügyi számviteli feladatok” című könyvek legutóbbi kiadásai 2017-ben jelentek meg. Számvitel témájú könyvben – különösen a változásokra tekintettel – az eltelt öt év már majdnem hosszú időnek számítana, ha a számviteli törvényben érdemi változásokra is sor került volna. Jellemzően azonban csak kisebb pontosításokra, valamint a gyakorlatban felmerülő napi problémák megoldása miatt módosult évről-évre a törvény. Voltak persze nagyobb lélegzetvételű témák is, amelyek újként kerültek be a törvénybe, de ezek kizárólag a közérdeklődésre számot tartó vállalkozásokat érintik, és nem mindig kapcsolódnak a pénzügyi számvitel szorosan vett témáihoz. A könyvek átdolgozása során a szerzők arra vállalkoztak, hogy a lényegi módosításokat beépítsék és lehetőség szerint magyarázatokkal illessék. Ebből következően nem minden módosításra tértenk ki a pénzügyi számvitelhez kapcsolódóan, mivel több téma meglehetősen sajátos területet érint.

 

A módosításokkal érintett területek – a teljesség igénye nélkül – a következők.

•             Egyes eszközök értékesítésénél az eddigi bruttó helyett a nettó elszámolás került előtérbe, pl.: immateriális javak, tárgyi eszközök, eredeti követelések értékesítése.

•             A támogatások elszámolásával kapcsolatos szabályok évről-évre változtak, alapvetően a bevételek elszámolása tekintetében (működési és fejlesztési támogatások is).

•             Bekerült a számviteli elszámolásokba egy speciális teljesítés elszámolási módszer, amelyet a szerződés elszámolási egysége fogalom bevezetésével oldottak meg. A teljesítés nem a Ptk. és nem az Áfa tv. szerinti logika mentén történik, hanem a teljesítési fok alapján. Ez megváltoztatta a készletek mérlegbeni bemutatásának szabályait, valamint a nettó árbevétel elszámolhatóságának kérdéseit is.

•             Az előzőek miatt bővült az időbeli elhatárolások tárháza is, mind az aktív, mint pedig a passzív időbeli elhatárolások között.

•             A Ptk. és Ctv. (Cégtörvény) módosításai előidézték a saját tőkével kapcsolatos elszámolások megváltozását is. A módosítások következtében érintett volt a Jegyzett tőke, a Tőketartalék, az Eredménytartalék és a Lekötött tartalék is.

•             A Cash flow-kimutatás strukturálisan és tartalmában is változott, alapvetően azonban ezek a változások inkább csak a gyakorlati szakemberek felé az értelmezések pontosítását szolgálták.

•             Speciális téma az opciós díj, amelyet a származékos beszerzések esetében valójában már nem lehet aktiválni, hanem a megszerzett eszközöket át kell értékelni valós értékre akkor is, ha valaki nem választotta a valós értékelést. Ezek mérlegre, eredményre gyakorolt hatásait is tisztázzuk kiadványunkban.

  • Cím
    Pénzügyi számvitel (2023)
    Szerző
    Dr. Róth József, Prof. Dr. Lukács János, Dr. Veit József, Dr. Adorján Csaba
    Kiadó
    MKVKOK Kft.
    Kiadási év
    2023