Termékajánló
TOP termékek
Termék részletek


Orvosi parazitológia

Orvosi parazitológia
9 270 Ft

Az orvosi parazitológia az ember belső és külső élősködőivel és az általuk okozott kórképekkel foglalkozó tudományterület.

 • Az elmúlt évtizedekben magyar nyelvű, az orvosi parazitológiai teljes területét tárgyaló szakkönyv nem jelent meg hazánkban, pedig eközben számos új parazitát írtak le, és a parazitózisokkal kapcsolatos járványtani ismeretek is jelentősen bővültek. Az új szerológiai és molekuláris biológiai módszerek bevezetésével a kórjelzés is sokat változott. Ráadásul több új parazitaellenes készítmény került forgalomba, így a parazitózisok többségének gyógykezelése és a védekezési módszerek is módosultak. Emiatt hiánypótló munka a könyv.

  A könyv összefoglalja a hazánkban előforduló parazitózisokkal kapcsolatos ismereteket, és részletes képet ad a világ más tájain honos parazitózisokról is, hiszen a magyar orvosok külföldön is munkát vállalhatnak, illetve az egyre erősödő klímaváltozás, a migráció és a turizmus miatt a hazai orvosok is egyre gyakrabban találkozhatnak nálunk nem honos parazitákkal is. A könyv a laboratóriumi diagnosztika mellett nagy hangsúlyt fektet a tünetek és a gyógykezelés, valamint a járványtan és a védekezés ismertetésére is, annak érdekében, hogy a laboratóriumi szakembereken kívül a klinikai gyakorlatban és a járványvédelemben dolgozók számára is jól használható legyen e tudásanyag.

  A könyv bevezetése a parazitákkal kapcsolatos általános ismereteket tartalmazza. Ezt követi a parazitózisok részletes ismertetése, amely kitér az egysejtű, a métely, a galandféreg, a fonálféreg, a buzogányfejű féreg, az ízeltlábú és a féregatka fajok morfológiájára, fejlődésmenetére, előfordulására, járványtanára, az általuk okozott klinikai tünetekre, esetleges vektorszerepükre, a laboratóriumi kórjelzésre, a gyógykezelésre és a védekezésre is. Ezt a részt követi az orvosi parazitológiai diagnosztika ismertetése. A könyvet az orvosi parazitológia jövőjével kapcsolatos elemzés és irodalomajánló zárja.

 • Cím
  Orvosi parazitológia
  Szerző
  Sréter Tamás
  Kiadó
  Medicina Könyvkiadó
  ISBN
  9789632268828
  Kiadási év
  2023